How to style, compose and light a flat lay photograph

Kiran Cox Teknoloji ve Teknik Bilgi13 Haz 2023Okuma süresi: 8 dk.
Create Your light Magazine article: Flat lay photography with street photographer Kiran Cox

Street photographer Kiran Cox explores the visual storytelling genre of flat lay photography with his Nikon Z Series setup

Flat lay photography shares a personal story through objects. It is known for gaining high interactions with viewers on social media and is used by many, from bloggers and chefs to graphic desigers and of course photographers! 

 

A few years ago, it used to be my go-to style when I worked as an in-house product photographer and designer for an independent gift company. I always loved when a new range of products would arrive and I had the opportunity to grab some different backgrounds to experiment with, whether it was using different coloured sheets of card or being able to box everything up and head out to find a location. I think coming from a street and documentary photography background is why I enjoyed this the most; being able to explore and hunt down the perfect texture and light always made the result more rewarding.

 

Composition 

Composition is an essential part of any flat lay photograph. It is the composition that will draw the viewer’s eye into the photo, and it is up to you to bring them into the main focal point. This would be your main product/item, most often known as the hero piece. As a good starting point, placing the hero piece in the centre of your frame is an easy way to start building your scene. From here, you can start to add or remove items to see what works best. Remember to take a step back every so often to get a full view of how your layout is coming together.

 

There are a few different styles of composition you can play with to do this. The most common two are structured layouts, where each item is meticulously placed around your hero piece and a more random looking layout where you can place things at different angles and also have some of your pieces partially cropped out of the frame.

 

Follow the steps below and you will be well on your way to creating some amazing shots. 

Kiran Cox
What’s in my kitbag?
CreateYourLight Theme 8 "Flatlays" asset

 

How to compose your shot:
  • Ensure your hero piece is in the centre and commands the most attention from the viewer.
  • Try not to use larger items in the corners of your shot. 
  • Keep an eye on the distancing between each piece. Keeping things equally spread always works well. 
  • Negative space can be very distracting, so keep an eye out for this, especially in the corners of your frame.
  • Try to focus on the main parts of your hero piece e.g. with the Nikon Z 7 you might want to show the layout of the buttons at the top.
  • Try some slightly different angles, adding a very slight tilt can add a lot more depth and dimension to a photograph without taking too much away from the birds-eye view.
  • Use items that have different heights. This is a great way to make certain items stand out and make good use of any negative space.
CreateYourLight Theme 8 "Flatlays" asset
Lighting

In most flat lay photography, you will see an even light spread across the image to avoid long and harsh shadows that might cover some of the items in the scene, and in some cases become a distraction from the main focal point. There are a few ways you can light your photo; natural light (if you are shooting outside, a cloudy sky will give you great even light with hardly any shadows), artificial light such as neon lights from a sign, continuous lighting or a speedlight.

 

However, in some cases introducing some direct light can help add depth and personality to your photo, if it does not overexpose any of the items you have laid out.

 
How to use lighting in your photo:
  • Try to create an even light across your photo to make sure everything is exposed correctly and equally.
  • Be mindful of harsh shadows as they may cover some of your items.
  • When photographing items that are reflective, you can often get bright spots that could cover key details you are trying to capture.
  • Keep an eye on your white balance. This is especially important if shooting under things such as blue skies, tungsten bulbs and fluorescent tubes.

 

Create Your light Magazine article: Flat lay photography with street photographer Kiran Cox

Shoot flat lay like a pro

Watch Kiran as he styles and composes a flat lay
Balance, colour and tones

This is where you can start to bring out the personality of the photograph and make it unique to your aesthetic. There are a few ways you can go about doing this. Here are a few examples of things you can try:

 

  • Try using a colour that contrasts with the products to help them stand out more, equally using the same colour can be just as visually appealing to the eye.
  • Use different textured backgrounds — these always work extremely well e.g. bricks, wooden textures, and concrete.
  • If you are using textures, keep them minimal so they do not take away from the items you are showcasing.
CreateYourLight Theme 8 "Flatlays" asset
Telling a story

I mainly shoot street and documentary photography, and with this genre I am constantly trying to tell a story — either through a single image or from a group of photographs. I wanted to bring this into flat lay photography. Here are a few ways in which you can do this:

 

  • Introduce some personal items into your photograph — such as a pair of sunglasses, a plant or a baseball cap. Just be careful that they do not detract from your hero piece.
  • Background and textures always add depth and personality to a shot. If you are using the photos for a blog or Instagram feed, search for textures that match your style and bring out your personality.
  • If you are shooting product, try to demonstrate some of its features. One example would be shooting the Z 6 with the tilt screen extended out.
  • Bring in other elements such as water. Adding a light mist to your products or background can further help visually tell the story behind the photograph (such as demonstrating the weather sealing capabilities of the Z Series range).
  • Postproduction editing. Every photographer edits their photographs in a unique way. Use this to add flavour to your photos.
Create Your light Magazine article: Flat lay photography with street photographer Kiran Cox
Ayarlar

Şimdi yatay düzlem (flatlay) fotoğrafçılığın teknik kısmına geldik. Fotoğraf makinenizdeki ayarlarla ilgili olarak konuşmam gerekirse çekim yaparken deklanşör hızına, diyafram açıklığına, ISO değerine ve odak uzaklığı ayarına sahibiz. Yatay düzlem (flatlay) fotoğrafçılığı konusunda bazı ayarlarla ilgili olarak madde madde sıraladığım önerilerime aşağıdan ulaşabilirsiniz.

Deklanşör hızı

Deklanşör hızınızı ayarlama şekliniz, nasıl çekim yaptığınıza bağlıdır. Elde çekim yapıyorsanız herhangi bir fotoğraf makinesi sarsıntısını önlemek için deklanşör hızınızın yeterince yüksek bir değere ayarlandığından emin olmak istersiniz. Çekim yaptığınız odak uzaklığının hızını iki katına çıkarmak, hangi deklanşör hızının herhangi bir hareketi yakalamayı engelleyeceğini ölçmenin iyi bir yoludur. Örneğin 50 mm'lik bir objektif kullanıyorsanız deklanşör hızınızın en az saniyenin 1/100'ü olarak ayarlandığından emin olun.

Diyafram

Çekim yapmayı seçtiğiniz diyafram, fotoğrafınızın ne kadar alan derinliğine sahip olmasını istediğinize bağlıdır. Normal şartlarda f/5,6 veya daha yüksek bir değerde çekim yapmak istersiniz, ki bu da fotoğraftaki her şeyin keskin ve net olmasını sağlar. Diğerlerinden çok daha yüksek değerleriniz varsa diyaframı daha da artırmanız gerekebilir.

Alternatif olarak, fotoğrafınızın ana odak noktası gibi belirli bir bölümünü vurgulamayı gerçekten istiyorsanız f/2,8 veya daha düşük bir diyafram açıklığına geçmek, size güzel bir şekilde bulanık bir arka plan sunar.

ISO

Çoğu durumda, iyi bir aydınlatma kaynağı altında yatay düzlem (flatlay) fotoğraflar çekersiniz; bu nedenle, yüksek bir ISO değerine sahip olmak gerekli değildir. İdeal olarak, grenleşmeyi önlemek ve fotoğraflarınızın mümkün olduğunca keskin ve net olmasını sağlamak için ISO değerini olabildiğince düşük tutmanızı önerebilirim. Z Serisi bir fotoğraf makinesiyle çektiğim fotoğrafların çoğunu ISO 500 veya daha düşük bir değerde çekmişimdir. Daha karanlık ortamlarda çalışıyorsanız deklanşör hızınızı azaltmanızı ve ISO değerini düşük tutmanızı sağlayabileceği için bir tripod kullanmayı deneyin.

Odak uzaklığı

Çoğu odak uzaklığıyla yatay düzlem (flatlay) fotoğraflar çekebilirsiniz ancak odak uzaklığını çok fazla artırırsanız objektifinizde biraz dağılma görmeye başlarsınız. Bu durumu önlemek için en az 50 mm'lik bir odak uzaklığıyla çekim yapmanızı tavsiye ederim. Sokak fotoğrafları çekerken çoğunlukla yalnızca 35 mm ile çekim yaparım ancak yatay düzlem (flatlay) çekimleri için oldukça yakın bir mesafeden çekim yapmanız gerekir; aksi takdirde son fotoğraflarınızda bir miktar dağılma görürsünüz.

Düzenleme

Fotoğrafları düzenlemek için kullanabileceğiniz pek çok uygulama bulunuyor. Ağırlıklı olarak Adobe Lightroom uygulamasını kullanıyorum. Kullanımı hızlı ve kolay olan bu uygulama, tüm dosyalarınızı düzenli tutmanın harika bir yoludur. Lightroom'da yeniyseniz bu uygulamayı öğrenmenin en iyi yolu; düzenleme araçlarını incelemek, kaydırma düğmelerini ayarlamak, ton eğrisiyle oynamak ve görüntünüzü nasıl etkilediklerini görmek için seçenekleri açıp kapatmaktır. Bunların her birinin ne işe yaradığını öğrendikten sonra tarzınıza uygun ayarlamalar yapmaya başlayabilirsiniz.

Ayrıca bu uygulama, toz lekelerini gidermek ve fotoğrafınızın küçük alanlarını düzenlemek gibi ufak tefek düzeltmeler yapmak için de harika bir araçtır.

Yatay düzlemde (flatlay) çekilmiş fotoğrafları Lightroom'da düzenlemeye yönelik ipuçları
  • Her zaman objektif düzeltmeleri bölümünün altındaki “Renk Sapmasını Kaldır” ve “Profil Düzeltmelerini Etkinleştir” kutularını işaretleyerek işe başlayın. Bu ayar, objektif dağılmasını azaltır.
  • Renkleri ayarlarken dikkatli olun. Özellikle ürün fotoğrafçılığı için herhangi bir rengi orijinaline mümkün olduğunca yakın tutmaya çalışmak istersiniz.
  • Elinizde aynı arka planda çekilmiş pek çok fotoğraf varsa en beğendiğiniz düzenlemeyi ön ayar olarak kaydedin. Daha sonra bu ön ayarı seçtiğiniz tüm fotoğraflara uygulayabilirsiniz.
  • Genellikle ‘Ton’ ve ‘Ton Eğrisi’ bölümlerinde düzenleme yapıyorum. Bir fotoğraftaki doğal renk ve tonları yalnızca bu bölümden önemli ölçüde artırabilirsiniz.

Paylaşma Seçenekleri

Zoom in on the action

Okuma süresi: 5 dk.
CreateYourLight Theme 4 "Macro World" asset
Makro ve Yakın Çekim09 Haz 2023 Alberto Ghizzi Panizza

Exploring abstract macro photography at home

Okuma süresi: 7 dk.
CreateYourLight Theme 5 "Food Photography" asset - Donna Crous
Makro ve Yakın Çekim12 Haz 2023Donna Crous

Styling for food photography — a beginner's guide

Okuma süresi: 8 dk.
nikon-image
Teknoloji ve Teknik Bilgi08 Eyl 2023Nikon Team

How many lenses do I need?

Create Your light Magazine article: Flat lay photography with street photographer Kiran Cox

Answering all how-tos