Fotoğrafçı olmak istediğinizi nasıl anladınız?

Her şey, 2000 yılında babam bana ilk fotoğraf makinemi aldığında başladı. 14 yaşındayken ailemle birlikte bir yelkenliyle yedi yıllık bir dünya turuna çıktım. Bu, bana fotoğrafçılığı ilk kez tatma fırsatı ve çevremde gördüklerimi yakalamak için heyecan verici olanaklar sunan, hayatımı değiştiren bir deneyimdi. 

Avrupa'ya vardığımda ilk olarak bir DSLR fotoğraf makinesi olan Nikon D70 satın aldım, çünkü görüntü yönetmenliğini öğrenmek istiyordum. Bu fotoğraf makinesinin çekebildiği görüntülerin kalitesini görmemle birlikte tüm dünyam değişti. O genç yaşlarımda seyahat ederken kendimi Fransa'da buldum ve Montpellier'deki break dans yarışması "The Battle of the Year France"da fotoğraf çekme fırsatına sahip oldum. Bu, teknede çekmeye alışık olduğum fotoğraflardan çok farklıydı ve "aksiyon bağımlılığımın" başlangıcı oldu. O zamandan itibaren bağımlı hale geldim.

Fotoğrafçı olarak sizi harekete geçiren nedir?

Kusursuz anı yakalamak ve aksiyonun bir parçası olmak. Teknede büyüdükten sonra hayattaki tek amacım çıkıp dünyayı keşfetmek ve yolda karşılaştığımız her şeyi belgelemekti.  Çektiğim fotoğraflarla insanlara farklı bir şeyler yapmaları; yeni bir spor dalını denemeleri, doğaya çıkmaları, dünyada olup bitenlere dair daha fazla şey görmeleri için ilham vermek istiyorum.

Fotoğrafçılığın insanların bu kadar kolay bağ kurabildiği bir araç olmasını seviyorum. Fotoğrafçılık bana başka şekilde yapamayacağım şeyleri yapmam için 'özel bir kanal' sağladığı için şanslıyım ve diğerlerinin normalde görmeyeceği ya da aramayacağı şeyleri çalışmalarım sayesinde paylaşmaktan keyif alıyorum.

Favori bir fotoğrafınız var mı?

Kişisel bir projenin bir parçası olarak Vancouver, Downtown Eastside'da bir aydan fazla zaman geçirdim. Burası, ciddi uyuşturucu ve evsizlik sorunu olan bir bölge. Oradayken sokaklarda yaşayan insanlarla tanıştım ve hayat hikayelerini öğrendim. 165 portre fotoğraf çektim, ancak George adındaki bir adamla güvercininin bu fotoğrafı benim favorilerimden. İnsanları içinde bulundukları durumla tanımlamak değil, gerçekten görmek istiyordum. Bu fotoğrafın da tam olarak bunu yaptığını düşünüyorum.

Bu benim kendimi çok yakın hissettiğim bir proje çünkü babam beni çocukken Vancouver'a götürürdü ve burada, Downtown Eastside'ın merkezindeki güzel bir bina olan Carnegie Community Centre'ın karşısındaki Çin Mahallesi'nde yemek yerdik. Yıllar sonra kendimi bir fotoğraf makinesiyle birlikte Vancouver'da bulduğumda bu projeyi gerçekleştirmem gerektiğini biliyordum. Bu insanlarla tanışmak ve onların hayatlarını ve geldikleri yerleri öğrenmek benim için son derece etkileyiciydi.

Nikon ürünlerini ne kadar zamandır kullanıyorsunuz? Favori Nikon donanımınız hangisi ve neden?

2004 yılında ilk DSLR fototoğraf makinem olan D70'i aldığımdan beri Nikon ürünlerini kullanıyorum. Nikon markası o zamandan itibaren kariyerimin çok önemli bir parçası oldu!

Favori fotoğraf makinelerimden biri Nikon D810, çünkü harika bir görüntü kalitesi sunan olağanüstü bir çözünürlüğe ve dinamik aralığa sahip. Kusursuz anı yakaladığımda bunun mümkün olan en yüksek kalitede olmasını isterim. 

Nikon D5, mükemmel ergonomisi nedeniyle, güvenebileceğimi bildiğim bir diğer fotoğraf makinesi. Gün boyunca fotoğraf çektiğinizde ve fotoğraf makinesini 10 saat boyunca elinizde tuttuğunuzda konforlu ve dayanıklı bir ürüne ihtiyaç duyarsınız. Hız ve yüksek ISO da bu kamera için önemli faktörler. İşimin bu kadar aksiyona dayalı ve hızlı tempolu olması yüzünden anları gerçekleşirken yakalamam gerekiyor, çünkü ikinci şans diye bir şey yok.

Son olarak, Nikon D500 de tüm macera çalışmalarım için mükemmel bir fotoğraf makinesi. Profesyonel özelliklere sahip hafif gövdesi sayesinde, ister 900 m'lik bir uçuruma tırmanayım ister çölün ortasında olayım, ağırlığı bana sorun yaratmıyor.

Objektiflere gelince, benim tercihim AF-S NIKKOR 24-70mm f/2.8G ED. İnanılmaz bir keskinlik ve mükemmel bir zoom'a sahip. Aslına bakarsanız bir projeyi baştan sona bu objektifle tamamlayabilirim. Ayrıca, esnekliği nedeniyle AF-S NIKKOR 70-200mm f/2.8G ED VR II'den, hafif geniş açılı bir zoom'a sahip olması nedeniyle de AF-S NIKKOR 16-35mm f/4G ED VR'yi de seviyorum. Bunun yanında, favori odak uzaklıklarımdan birine sahip olan AF-S NIKKOR 24mm f/1.4G ED prime objektifi de hızlı 1,4 diyaframı ve büyüleyici kalitesi nedeniyle mükemmel.

Önümüzdeki aylarda en çok hangi ürünleri kullanacaksınız?

Daha çok video temelli projeler üzerinde çalışmayı dört gözle bekliyorum. Bu nedenle D500 ve D5'in 4k video özelliklerini daha fazla kullanmayı planlıyorum. Bu fotoğraf makinelerini birkaç kez denedim ve gerçekten etkilendim. Ayrıca, farklı bakış açıları elde etmek için kullanabileceğim diğer araçlar olan KeyMission 360 ve 170'i de elime almayı dört gözle bekliyorum. KeyMission 360'la bazı çok erken ürün testleri yaptım ve çok sevdim.

Yeni rolünüz Nikon Avrupa Elçiliği ile ilgili nasıl hissediyorsunuz?

Heyecanlı! Başından itibaren kariyerimin bir parçası olan bir şirketle iş birliği yapmak ve bu şirket tarafından tanınmak büyük bir onur. Kendimi yakın hissettiğim özel bir projede çalışabilecek olmanın yanı sıra, bilgi birikimimi ve deneyimimi diğer fotoğrafçılarla paylaşmaya da can atıyorum.

Mesleki anlamda hangi zorluklarla karşılaştınız?

Zorluk barındırmayan hiçbir fotoğraf projesi yoktur, özellikle de aksiyon veya macera fotoğrafçısı ve aksiyona düşkün bir sporcuysanız. Ancak, bu zorluklarla karşılaşmak ve çözümler bulmak da işin parçası ve eğlencesi.

Benim için, hava koşulları büyük bir mesele olabiliyor. Özellikle, yoğun bir programı olan ve sporcularla ya da müşterilerle geçirebileceğiniz sürenin sınırlı olduğu iş çekimlerinde. Diğer taraftan, macera fotoğrafçılığı açısından, hava koşullarının kötü olduğu ve fotoğraf makinenizi dışarı çıkarmak istemediğiniz zamanların en iyi fotoğrafları çektiğiniz zamanlar olduğunu keşfettim. İşler zorlaştığında ve hava koşulları uygun olmadığında vazgeçmeyin ve mümkün olan en iyi görüntüleri yakalayın (elbette sağlam bir fotoğraf makinesinin yardımıyla).

Lojistik de çok karmaşık olabilir. Daha önce hiç gidilmemiş bölgelere ulaşmaya çalışıyorsanız veya büyük bir ekibiniz ve çok sayıda ekipmanınız varsa hiçbir şeyin yanlış gitmemesi ve ihtiyacınız olan her şeyi aldığınızdan emin olmak için planlamaya çok fazla zaman ayırmanız gerekir.

En gurur duyduğunuz başarınız hangisi?

Nikon elçisi olmak, benim için son derece gurur duyduğum çok büyük bir başarı. Vancouver'daki fotoğraf projelerim ve Himalaya Dağları'ndaki keşif gezilerini fotoğraflamak da özel anılarım arasında.