Böceklerin gövdesi büyüleyicidir ve yakın çekim doğa fotoğrafçılığının amaçlarından biri de böcek yaşamının tüm rengini ve ayrıntısını ortaya çıkarmaktır. İyi makro fotoğrafçılığında fotoğraf makinesi bu böceklerin gözlerine, bacaklarına, gövdelerine ve onların minik dünyasına netler. Örneğin, ağdaki bir örümceğin fotoğrafını çekmek daha ilginç bir hikaye ortaya koyar.
Arka plan rengi kompozisyonda önemli bir rol oynar. Konu pek çok böcek gibi koyu renkliyse, daha açık, netleme dışı bir arka plan; canlıyı etrafındakilerden ayırarak, bakanın dikkatini ona odaklayacaktır.
Böceği arka plandan ayırmaya yarayan teknik, sığ bir alan derinliği kullanmaktır. Alan derinliği, netleme içerisindeki konunun önünde ve arkasındaki alan olarak tanımlanır. Alan derinliği, diyafram ayarı ile belirlenir. f/2.8 gibi düşük f duraklamalar size, arka planı netlemenin dışına iterken netlemede konunuzu ön plana çıkaran sığ bir alan derinliği verir.
Doğa fotoğrafçılarının kullandığı diğer bir teknik de fotoğraf makinelerini ışıl ışıl aydınlatılan bir konuyu koyu bir arka plana doğru konumlandırarak fotoğraflamaktır. Tam gün ışığı veya dolgu flaşı gibi bir kaynakla iyi aydınlatılan bir konuya pozlamak, koyu arka planın yetersiz pozlanmasına ve neredeyse siyah görünmesine neden olur. Bu efekt, koyu, düzgün bir arka plan oluşturarak konuyu ön plana çıkarır.
Ama hem konu hem de arka planı ışıl ışıl aydınlatılıyorsa, böceği etrafındakilerden ayırmak zor olabilir. Konunun arkasına bir bez veya kağıt parçası gibi evde bulunan bir malzeme koymak, taşınabilir stüdyo fonu görevi görerek böceği düz bir arka planda öne çıkarır ve etrafındakilerden ayırır.
Böcekler ılık havada daha hareketli olur: Onları, sabah erken saatlerde veya akşam saatlerinde, hava serinken ve onlar daha yavaş hareket ettiği sırada fotoğraflayın. Günün bu zamanlarında mevcut ışık da daha elverişlidir.