DENİZ MANZARALARI ÇEKMEYE İLİŞKİN İPUÇLARI
İyi bir kompozisyona sahip olmak bir fotoğrafı harika ya da berbat bir şeye çevirebilir. Doğa manzarası fotoğrafçılığına benzer şekilde kayalıklar, bir rıhtım ve hatta yansımalar gibi ilgi çekici ön plan unsurlarını çalışmanıza dahil etmek kontrast oluşturmaya yardımcı olabilir.
Ayaklarınız ıslanır veya kirlenir diye korkmayın. Bazen farklı bir bakış noktasından veya farklı bir açıdan fotoğraf çekmek daha güçlü bir hikaye anlatmaya yardımcı olabilir. Sahnenizin çoğunu yakalamak için AF-S NIKKOR 24mm f/1.8G ED veya AF-S NIKKOR 14-24mm f/2.8G ED gibi geniş açılı bir objektif kullanmanız önerilir. Geniş odak uzaklığı, bir ihtişam ve azamet hissi vermeye yardımcı olabilir.
Denizi fotoğraflamak için birçok yol vardır. Farklı deklanşör hızları kullanarak çekimlerinizde suyun dokusunu değiştirebilirsiniz. Mesela, 1/500 sn gibi daha kısa bir deklanşör hızı kullanmak aksiyonu dondurur ve denizin gücünü yakalar. Bir hareket hissi vermek isterseniz suyun hareketini yakalamak için 1/2 sn gibi daha uzun bir deklanşör hızı kullanın. 1 saniyelik veya daha uzun deklanşör hızları kullanmak, daha ılıman veya buğulu bir efekt elde etmenize olanak tanır. Bu, resminizde bir dinginlik ve sükunet hissi yaratmanıza yardımcı olur.
Kıyı şeridini çekerken her şeyin netleme alanı içerisinde olmasını istersiniz. f/8'lik veya daha düşük diyafram açıklığı kullanmak, hem ön planınızın hem de arka planınızın netleme alanı içerisinde olmasına yardımcı olur.
Deniz manzarasını, ister düşük deklanşör hızları kullanarak ister günbatımında fotoğraflıyor olun, fotoğraf makinenizi her zaman bir tripoda takmanız önerilir. Burada, kilit unsur keskinliktir ve tripod kararlılığı artırmaya ve bulanık çekim olasılığını azaltmaya yardımcı olabilir. Tripodunuzu kıyı çizgisine yerleştirecekseniz vuran dalgalar, hareket edip düşmesine sebep olabileceği için tripodun yere iyice sabitlendiğinden emin olun. İstediğiniz kareyi yakaladığınızda, görüntüde istem dışı bulanıklaşma olmadığını daima kontrol edin.