Resimlerinizde bokeh elde etme
Bir resimde bokeh elde etmek için, hızlı bir objektif kullanmanız gerekir; objektif ne kadar hızlı olursa o kadar iyidir. f/2, f/1,8 veya f/1,4 gibi daha hızlı diyafram açıklıkları ideal olmakla birlikte, en az f/2.8 diyaframa sahip bir objektif kullanabilirsiniz. Pek çok fotoğrafçı, bokehin görünür olduğu fotoğraflar çekerken hızlı prime objektifler kullanmayı seviyor.
Bokeh elde etmek için objektif tamamen açıkken fotoğraf çekmek istersiniz. Bu yüzden, en iyisi Diyafram Öncelikli veya Manuel çekim modlarını kullanmaktır. Manuel mod, hem diyafram açıklığını hem de deklanşör hızını seçmenize imkan verir. Diyafram Öncelikli çekim, fotoğraf makinesi pozlama için uygun deklanşör hızını seçerken, f/duraklamasını (diyafram açıklığı) seçmenize imkan verir. Ayrıca, mümkün olan en geniş diyafram açıklığı/deklanşör hızı kombinasyonunu seçmenize olanak tanıyan Değişken Program modunu da kullanabilirsiniz.
Çok hızlı bir objektifiniz yoksa endişelenmeyin. Arka plan ile konunuz arasındaki mesafeyi artırarak daha düşük diyafram açıklıklarında çekilen resimlerde bokeh görebilirsiniz.
Fotoğraflarınızda bokehin görünme olasılığını artırmak için, konunuz ile arka plan arasındaki mesafeyi artırın. Bunun için, fotoğraf makinesi ile konu arasındaki mesafeyi azaltabilirsiniz. Alan derinliği azaldıkça veya arka plan uzaklaştıkça, görüntü daha odak dışı hale gelir. Arka plana vuran parlak noktalar da bokehi daha görünür hale getirir. Arka plan aydınlatması, yan lamba veya saç lambası kullanıyorsanız bokeh, göze daha hoş görünebilir.
Portreler bokeh için mükemmeldir. Özellikle yakın çekim portrelerde bokeh çok iyi görünür. Çiçek ve doğadaki diğer objelerin yakın çekim ve makro resimleri de bokehi göstermek için kullanılabilecek popüler konulardır. Kasıtlı olarak odak dışı fotoğraflanan bir aradaki kutlama ışıkları veya diğer çok yansıtıcı objeler; yayılmış, kor haline gelmiş ışık küreciklerine dönüşür.
Bokeh, aslında parlak aydınlatmalı bir fotoğrafa yumuşaklık katabilir. Konunuzu arka plandan ayırmak için bu tekniği kullanmak, pek fotojenik olmayan bir fonu kullanmanıza da imkan verebilir. Yayılmış bulanıklığı nedeniyle, konudan uzaklaştırmak yerine konuyu vurgulamaya yardımcı olur.
Makale ve resimler ile katkıda bulunan: Jody Dole, Kristina Kurtzke, Lindsay Silverman ve Paul Van Allen