Üçte Bir Kuralı
Üçte bir kuralı, konunuzu en iyi etkiyi uyandıracak şekilde sergilemenize yardımcı bir temel kuraldır.
Fotoğraf makinenizin vizöründen veya LCD ekranından baktığınızda, üç taş oyununun tabanını andıran bir kılavuz çizgisi görürsünüz. Bu kılavuz çizgisi, resmi; gördüğünüz görüntünün üzerine dört çizgi bindirerek dokuz kareye böler.
Bazı Nikon fotoğraf makinelerinin, vizörde (veya ekranda) kılavuz çizgileri göstermeye imkan veren bir menü seçeneğine de sahip olduğunu unutmayın. Bu kılavuz çizgileri, resminizi çerçevelendirmenize yardımcı olan ve son resminizde görünmeyen birer yönlendiricidir.
Bu dört çizginin nerede kesiştiğine dikkat edin. Üçte bir kuralı, bu kesişme noktalarının; kompozisyonunuzun en önemli unsurlarını içine konumlandırmanız için en iyi yerler olduğunu ileri sürer. Önemli unsurları bu kesişme noktalarına konumlandırmak genellikle, daha enerjik ve daha ilgi çekici bir resim ortaya çıkarır.
Konunun doğrudan bir kesişme yerinde ("güç noktası" olarak da bilinir) olması gerekmez. Konu bir kesişme yerine yakın olduğu sürece, resminiz dinamik ve iyi düzenlenmiş olur. En çok hangisini sevdiğinizi bulmak için farklı birkaç kompozisyon deneyin.
Bu kılavuz çizgileri, ufuk düzleminizi ve fotoğrafınızdaki dikey unsurları düz tutmanıza yardımcı olabilir.